odabir rezolucije 800x6001024x768

Drniš Top 10


Visovac - smješten usred toka rijeke Krke, Visovac je prava oaza mira i tišine te odredište mnogih hodočasnika. Do Visovca se iz Drniša stiže za 15-tak minuta vožnje automobilom uz par minuta vožnje franjevačkim (ili komercijalnim) brodom do samog otoka. Visovac je tradicionalno hodočasničko odredište na dane Gospe od Anđela (2.8) i Velike Gospe (15.8). Pa čak i ako ne tražite duhovni mir Visovac ima puno toga za ponuditi: franjevački samostan već 800 godina bilježi povijest ovih prostora i posjeduje veliku muzejsku zbirku (npr. sablja Vuka Mandušića kao jedan od eksponata), a na otoku se uzgajaju raznolike biljne vrste.

[slike] [link]


Roški slap - poznato turističko odredište udaljeno oko dvadesetak minuta vožnje od Drniša. Osim ljepote samih slapova možete uživati i u dašku tradicionalnih običaja: mogu se vidjeti Skelinove i Kulišićeve mlinice gdje su naši stari nekada mljeli kukuruz, ječam i pšenicu; također i preteču moderne perilice rublja gdje su se sukanci prali na prirodni način. Ako želite uživati u ljepotama rijeke Krke započnite sa Roškim slapom.

[slike] [link]


Otavice - posljednje počivalište velikana hrvatske i svjetske umjetnosti, kipara Ivana Meštrovića. U Otavicama je moguće vidjeti kuću obitelji Meštrović u kojoj je Ivan proveo svoju mladost te obiteljski mauzolej - crkvu Presvetog Otkupitelja - koji je otvoren za posjete. Neke od mnogobrojnih Meštrovićevih radova moguće je vidjeti u Drnišu: Vrilo Života u gradskom parku, reljef Sv.Roka na zgradi Općine, reljef Orači pokraj Doma kulture, kip Majke rodilje uz Dom zdravlja te Gospu Petropoljsku u crkvi Gospe od Ružarija.

[više] [slike] [link]


Domaći specijaliteti - Nakon obilaska svih destinacija najbolje je napuniti baterije tradicionalnim domaćim specijalitetima spremljenima prema prokušanim receptima: poznatim drniškim pršutom, sirom iz mišine, kruhom ispod peke, janjetinom sa ražnja, mesom i krumpirima ispod peke, a i purom i đigericom. Od pića najzastupljenije je vino (ili bevanda - vino s vodom) koje je najbolje piti iz suska: što se više iz suska pije, to je on bolji.


Promina - Planina Promina dominira cijelim krajolikom drniškog prostora: sa njenog 1146m visokog vrha pogled puca na cijelo područje, a čak se može vidjeti i Jadransko more. Do vrha se može stići klasičnim planinarenjem ili pak organizirano sa đžipovima. Odmoriti se možete u Planinarskom domu, a planinski zrak više nego dobro otvara apetit. Jednom kada se popnete na vrh sav trud (ovisno o načinu dolaska) će vam se činiti opravdan jer pogled jednostavno oduzima dah. Ako ste avanturističkog duha vratiti se možete i zmajarenjem.


Narodni običaji - Neki od najpoznatijih običaja drniškog kraja su ojkanje, kola (narodni plesovi) i narodne pjesme koje se izvode u desetercima na tradicionalnim glazbalima: guslama i diplama. Ojkanje je vrsta acapella pjevanja gdje jedan od pjevača "vodi" dok ga drugi prate i podržavaju. Diple su glazbalo napravljeno od dijela u koji se puše i koji proizvodi zvuk i mišine (mjeha) koja se napuhuje. Gusle su pak glazbalo koje ima samo jednu žicu i na kojoj guslar gudalom proizvodi zvuk. U očuvanju tradicionalnih običaja sudjeluju KUD "Tara" u Drnišu i SKUD "Sloga" sa Pakova sela, koji ujedno čuvaju i narodnu nošnju kraja. [slike]


Pučke fešte - dvije su najpoznatije pučke fešte u drniškom kraju: fešta u Čavoglavama (5.8.) i Dan grada Drniša (16.8.). Fešta u Čavoglavama održava se u povodu oslobođenja drniškog kraja u operaciji "Oluja" 5.8.1995. Tokom dana održava se malonogometni turnir, a navečer slijedi koncert uz zajamčenu zabavu. Dan grada Drniša održava se na dan Svetog Roka, zaštitnika grada. U prijepodnevnim satima održava se misno slavlje i procesija kroz grad. Popodne se održava tradicionalni malonogometni turnir, a navečer slijedi bogat kulturno-umjetnički program.


Priroda - Priroda pruža mnogo opcija za opuštanje i uživanje: od obične šetnje po kamenjaru ili planinarenja po nekoj od obližnjih planina (Promini, Moseću, Svilaji), branja šparoga, sportskog ribolova na Krki, lova na divljač, cross-country trčanja pa do jedrenja zmajem i vožnje đžipovima. Osim što će te vidjeti i upoznati krajolik izbliza, uživat će te u čistom zraku te opuštajućim mirisima i zvukovima prirode.


Povijest - Povijest drniškog kraja je zapisana u kamenu. Oni sa avanturističkim duhom mogu istraživati arheološke lokalitete, tražiti ostatke iz antičkih vremena, kao i proučavati tradicionalnu arhitekturu: kuće i ograde u suhozidnoj tehnici. Lokacije koje morate posjetiti su drniška Gradina, kula Nečven, mauzolej u Otavicama, ostatke tumula (nadzemnih grobnica) u Kadinoj Glavici, ostatke rimskog kastruma u Brini, stari dio Drniša, ostatke starohrvatske crkve u Trbounju itd.


I na kraju - Drniš je jedno od rijetkih mjesta koje odiše dobrom i raznolikom ponudom, gdje svatko može u nečemu uživati; ako pak niste jedan od onih koji uživaju u biserima prirode, stoljetnoj povijesti te mirisu i okusu drniškog pršuta i sira iz mišine onda uvijek možete uživati u čistom zraku i buri, usporenom tempu života bez stresa te ljubaznosti i gostoprimstvu uvijek dobronamjernih ljudi.


© Ante Marin 2008

XHTML CSS